QMA чи SMA конектор? В чому принципова різниця.

Роз’єми SMA (SubMiniature version A) — це напівточні коаксіальні радіочастотні роз’єми, розроблені в 1960-х роках як мінімальний роз’ємний інтерфейс для коаксіального кабелю з механізмом з’єднання гвинтового типу. 

Він був вперше представлений корпорацією Bendix наприкінці 1950-х років як роз’єм, спеціально розроблений для напівжорсткого кабелю діаметром .141.

Роз'єм має імпеданс 50 Ом. SMA спочатку був розроблений для використання від постійного струму (0 Гц) до 12 ГГц, однак з часом це було розширено, і доступні варіанти до 18 ГГц і 26,5 ГГц. Існують також механічно сумісні роз’єми, такі як K-роз’єм, які працюють до 40 ГГц. Роз’єм SMA найчастіше використовується в мікрохвильових системах, портативних радіоприймачах і антенах мобільних телефонів, а останнім часом – у антенних системах Wi-Fi та програмно-визначених USB-радіоключах. Він також широко використовується в радіоастрономії, особливо на високих частотах (5 ГГц+).

Розміри інтерфейсу для роз’ємів SMA наведено в MIL-STD-348

Роз'єм SMA використовує циліндр діаметром 1⁄4 дюйма з різьбою 36 ниток на дюйм. Втулка оснащена шестигранною гайкою розміром 5⁄16 дюйма (0,3125 дюйма / 7,9 мм) на протилежних поверхнях, таким чином використовується той самий ключ, що й шестигранна гайка.

Роз’єм SMA зі стандартною полярністю має центральний штифт діаметром 0,9 мм, оточений корпусом із внутрішніми різьбами, а стандартний роз’єм SMA має центральну втулку, оточену корпусом із зовнішньою різьбою.

Роз’єм SMA зазвичай розрахований на безрежимну роботу від постійного струму до 18 ГГц, хоча деякі запатентовані версії розраховані на 26,5 ГГц.

Виробники обладнання Wi-Fi широко використовують роз’єми RP-SMA, щоб відповідати певним національним нормам, таким як FCC.


З’єднувачі QMA та QN (QMA is the quick lock version of SMA) — це швидкоз’єднувальні радіочастотні з’єднувачі, які були розроблені для заміни широко використовуваних роз’ємів SMA (використовуються в передачах малої потужності; DC–18 ГГц) і типу N (використовуються в передачах середньої потужності; DC–11 ГГц). З’єднувачі доступні з 2003 року. Сімейство з’єднувачів було створено Quick Lock Formula Alliance, який складається з Huber+Suhner, Radiall, Rosenberger Hochfrequenztechnik і Amphenol.

Роз’єми QMA і QN — це версія роз’ємів SMA і N зі швидким блокуванням. Ця конструкція може заощадити багато часу на обробку, оскільки дозволяє швидко з’єднувати та роз’єднувати без інструментів. Завдяки меншому габаритному розміру він може заощадити робочий простір і забезпечити високу щільність розташування. Щоб полегшити прокладку кабелю, він може повертатися на 360 градусів після встановлення.

Дизайн мав три основні цілі:

  • замініть традиційне різьбове з'єднання SMA і N на фіксатор, щоб забезпечити швидше з'єднання та роз'єднання та усунути потребу в динамометричному ключі
  • зменшити загальний розмір роз’єму, зберігаючи електронні характеристики та надійність своїх надзвичайно популярних попередників
  • дозволяють обертати кабель на 360° після встановлення, щоб спростити прокладання кабелю.

Загальні застосування роз’ємів QMA і QN включають базові станції стільникового зв’язку, антени та різні захисні програми. Оскільки галузевий стандарт для швидкозамикаючих роз’ємів SMA та N ще не встановлено, наразі виготовляються різні конструкції.