MiFi 8800/8000 - що ховається під різними версіями

Є три версії роутера, які масово у продажу (а взагалі п'ять чи більше), але нас цікавить саме те, що потрапило на наш ринок.

  • 8000 від Sprint

IMEI починається з 99001244. З коробки вони залочені. І мають так звану HFA активацію (та ще погань, при кожному запуску ниття, мовляв, активуйте мене в мережі Sprint, хоча пропустити можна). Оскільки оператор Sprint поглинув T-Mobile, а також у США масово йде перехід на 5G залізки, на вторинному ринку цих роутерів повно. У пострадянських мережах із коробки працюють лише B1, B3, B7, B20. Не працюють B8, B38, B40. Але залізо може працювати у цих мережах і ці band`и можна активувати. Їх зазвичай шиють на анбрендовану, прошивку, там ще є милий баг із SMS-ками. Для кінцевого користувача це звичайний роутер, який нормально працює.

  • 8000 від AT&T

IMEI починається з 99001655. З коробки теж залочені і трохи серйозніші за Sprint версію. Спочатку вони не мали логотипів AT&T ні в прошивці, ні на самому склі (тачскріні). Пізніше на склі замість напису MiFi пішли версії з логотипом AT&T, прошивки також стали брендовані. На вторинному ринку їх набагато менше і в закупівлі вони дорожчі. Мають позначку HW. 5, а Sprint версія HW. 3. Спочатку було припущення, що в цій версії краще з агрегаціями (про це внизу буде), але не підтвердилося. За фактом різниці немає. Решта, майже як у Sprint версії.

  • 8800L від Verizon

На IMEI дивитися нема рації, їх не переплутаєш. Мають інше кольорове забарвлення, логотип Verizon. (Фотопорівняння буде нижче). З коробки розлочені. На вторинному ринку також їх повно, вони з'явилися першими. Як і в Sprint, у пострадянських мережах з коробки працюють тільки B1, B3, B7, B20. Не працюють B8, B38, B40. Активувати можна лише B8. Про B38, B40 забудьте, залізо їх не хоче заводити. Виходить, що звичайна людина може купити їх на інтернет-майданчиках в США і користуватись відразу з коробки, але в той же час по Band це сама програшна версія. Хоча не сказав би, що критично. B38 і B40 поки що доля великих міст.


Що стосується агрегації: все погано. Спроба B3 поєднати з чим завгодно закінчується погано, роутер йде в ребут. Є лише кілька вдалих комбінацій типу B40 з кимось, але таке мало поширене. І це залежить від версій роутера. Незважаючи на це, за рахунок відносно свіжої платформи (SDX20), ці роутери все одно краще, ніж те, що продають офіційно в інтернет магазинах і салонах стільникового зв'язку операторів. Швидкості значно вищі хоча б через підтримку QAM256 або везіння та ймовірності спіймати MIMO. Мій рекорд у B3 (смуга 20 МГц) – 180 мбіт/c. І так-так, при цьому БС була порожня і створені ідеальні уловія типу SNR - 30 і ось це все, проте, на практиці залізо може, якщо такі умови створити.

PS: Дякуємо користувачеві OPERATOR_555 (4pda) за надану інформацію.